[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]

גיליון חמישי:

לפניכם סקירה כללית של הפעילויות העיקריות שהתווספו למגוון האירועים של מכון ון ליר בתחום החברתי-פוליטי במזרח התיכון, ופעילותן של קבוצות דיון ומחקר העוסקות בסוגיות הנוגעות ליחסי יהודים–פלסטינים בישראל.

כפי שניתן לראות שינינו את התצוגה של מנבר ושיפרנו אותה. עדכנו את הגופן, הפכנו את הכיתוב לבולט וידידותי יותר עבורכם; ואפשרנו את קריאת המאמרים דרך הטלפון הסלולרי שלכם. חשוב מכול – הפכנו את המגזין לאינטראקטיבי ואנחנו מזמינים אתכם ואתכן, הקוראות והקוראים, להגיב על המאמרים ולשתפם ברשתות החברתיות. אנו מקווים כי מצאתם את המנבר הזה מעניין וחשוב.

הופיע הכרך השביעי של "ספר החברה הערבית: אוכלוסייה, חברה, כלכלה" בגרסה אלקטרונית נגישה לכול. מפעל סטטיסטי זה, שהחל בשנת 2002, מוקדש לתיעוד מאפייניה של החברה הערבית בישראל ולשינויים הפנימיים המתחוללים בה. עד כה יצאו לאור ארבעה ספרים במהדורה מודפסת. החל בכרך החמישי יוצא הספר במהדורה אלקטרונית (בעברית ובאנגלית), ואפשר לקרוא ולהוריד אותו באתר המכון.  הספר במהדורה האלקטרונית יצא בעריכת רמסיס גרא מבנק ישראל ומכון ון ליר בירושלים ובסיוע צוות מקצועי. ערב דיון לכבוד צאתו של הספר התקיים במכון ון ליר ב- 12 באוקטובר 2015.   

השפה הערבית במרחב האקדמי בישראל: המיזם מתמקד בקידום השפה הערבית במרחב האקדמי, דרך כנסים וקורסים אקדמיים בשפה הערבית, מתקיים במימון האיחוד האירופי, ובשותפות בין מכון ון ליר בירושלים, דיראסאת – מרכז ערבי למשפט ומדיניות, וסיכוי – העמותה לקידום שוויון אזרחי. במהלך שנת 2015, התקיימו עד כה שלושה כנסים אקדמיים בשפה הערבית בשלוש אוניברסיטאות מחקר בארץ. ב-26 בינואר, התקיים באוניברסיטת בן גוריון בנגב כנס בנושא "רוחות של שינוי במזרח התיכון: התהפוכות האזוריות וקריאתן בחברות הפלסטינית והישראלית" (לינק לתכנית והצילום), ב- 8 במרץ התקיים באוניברסיטה העברית יום עיון בשפה הערבית במסגרת יום האישה הבינלאומי בנושא "נשים פלסטיניות ומעמד אישי בישראל: עשרים שנות מאבק" (לינק לתכנית והצילום), ב-5 במאי התקיים באוניברסיטת חיפה כנס בנושא "חיפה בעברית, חיפה בערבית: חיפה כמרכז  יצירה של ספרות, קולנוע, מוזיקה ותיאטרון" (לינק לתכנית והצילום). הכנס הרביעי והחותם יתקיים ב-3 בדצמבר באוניברסיטת תל אביב. הכנס  יעסוק במקומה של השפה הערבית בקרב יהודים בישראל ומזרחים בפרט, ויישא את הכותרת: "אנא מן אליהוד": על יהודים, מזרחיוּת והשפה הערבית בישראל.

פורום המתרגמים ערביתעברית: פרויקט זה פועל לקידום תרגומים מהספרות הערבית לעברית והפיכתם לנגישים עבור הקורא הישראלי. הפרויקט שואף לסמן מציאות חברתית-פוליטית אחרת תוך התגברות על מכשול השפה ועל היחלשותם ואף היעלמותם של הקשרים שבין יהודים לערבים באזורנו. הפרויקט מבקש להתמודד עם המציאות הישראלית העגומה, שבה רק 2% מהיהודים ילידי הארץ הם בעלי ידע בערבית ברמה המאפשרת קריאת ספרות. מצב זה עגום שבעתיים אם מביאים בחשבון שישראל נמצאת במרכז המזרח התיכון, שהשפה הערבית היא שפה רשמית בה, שהשפה הערבית היא שפת האם של כחמישית מאזרחיה ושפת המורשת של חלק נכבד מתושביה היהודים. כדי לעמוד במשימה זו הוקם הפורום במכון ון ליר בירושלים. בפורום נקבצו יותר מ-25 מתרגמים וחוקרי תרגום מהמובילים בישראל – יהודים וערבים. הפרויקט ייצא לדרך בתחילת שנת 2016  והמטרה היא כי במהלך שלוש השנים הראשונות יתורגמו מערבית לעברית כ-15 ספרים שנכתבו ברחבי המזרח התיכון. הכוונה היא לאפשר לקורא הישראלי להתוודע לקולות, לרעיונות ולחיים הנעדרים לחלוטין מהשיח הספרותי, החברתי והפוליטי בישראל.

הפורום להנגשת ההשכלה הגבוהה לערבים. עם יישום תוכנית המל"ג-ות"ת לעידוד הנגשת ההשכלה הגבוהה לסטודנטים ערבים ומינוי אחראים ורכזים לתוכנית בכל המוסדות המתוקצבים, הוקם במכון ון ליר, בשיתוף עם המל"ג, פורום של כלל העוסקים בנושא. מנהלת הפורום היא ד"ר שרה אוסצקי-לזר. הפורום מהווה במה לדיון ולחילופי ידע בין המוסדות האקדמיים בהם מתקיימת התכנית והוא נועד לשפר את קליטת הסטודנטים הערבים באקדמיה ולקדם את המצוינות ואת ההישגים בקרבם. מטרות נוספות שלו: יצירת קמפוסים רב-תרבותיים; הגדלת השתתפות הערבים בסגל האקדמי והמינהלי; ריכוז מידע ומחקר על התכניות הקיימות בתחום זה במוסדות האקדמיים ברחבי הארץ. בכנסים שמקים הפורום נדונו השנה שאלות כמו הכוון תעסוקתי, הנגשת האקדמיה לחברה הבדואית, הנגשה לסטודנטים ממזרח ירושלים והדרכים ליצירת קמפוסים משותפים.

פעילות קבוצת המחקר העדה הדרוזית בישראל: זהות, שייכות, אתגרים וכיוונים לעתיד בניהולו של ד"ר רבאח חלבי ממשיכה גם השנה (2015). הקבוצה ממקדת את דיוניה בחקר הזהות האתנית והתרבותית של הדרוזים בישראל. הקבוצה תשאף לפרסם את דיוניה במסמך מסכם שיפורסם לקראת סיום פעילותה, וירכז את השינויים שהתחוללו לאחרונה בקרב בני העדה הדרוזית בישראל ובנותיה והשלכותיהם על מקומם ומעמדם של הדרוזים בארץ. ב-2 באפריל 2015 התקיים ערב דיון בדאלית אל כרמל בנושא העדה הדרוזית בישראל בצומת הפוליטיקה והזהות. כמו כן, הקבוצה מתכננת יום עיון שיתקיים באוניברסיטת חיפה ב-5 בנובמבר 2015. תכנית הערב תועלה לאתר בקרוב. 

ב- 22 ביוני 2015, התקיים ערב דיון בנושא שיקולים ביטחוניים ופוליטיים בלימודי הערבית בחברה היהודית בישראל. ערב הדיון התקיים לכבוד ספרו באנגלית של ד"ר יוני על יצירתה של הערבית הישראלית שראה אור השנה בהוצאת Palgrave Macmillan. הספר עוסק בהיסטוריה המודרנית של לימודי הערבית בבתי הספר היהודיים בארץ ובשינויים שהתחוללו בתחום זה לאורך השנים. 

ב-29 ביוני 2015 התקיים במסגרת במת ון ליר לדיון ציבורי, ערב דיון בנושא "סוסיא: סוגיה מקומית או סוגיה לאומית?". ארבעת הדוברים בדיון – ראש משלחת האיחוד האירופי בישראל, העותרת מצד הפלסטינים, ארכיאולוג העוסק באתרים רגישים, וראש המועצה האזורית הר חברון – דנו  בהיבטים החוקיים, הפוליטיים, הבין־לאומיים וההיסטוריים של המצב בסוסיא ושל איום המדינה להרוס את סוסיא הפלסטינית.

קבוצת הדיון תכנון ובנייה במזרח ירושלים החלה את פעילותה בתחילת שנת 2015, בניהולו של ד"ר מאיר מרגלית. קבוצת המחקר מורכבת מאנשי אקדמיה מתחומי המשפט, התכנון והסוציולוגיה, וכן מחוקרים ופעילים "מומחים לירושלים". הקבוצה בוחנת  את סוגיית התכנון והבנייה במזרח ירושלים על מאפייניה השונים, ותציע חלופות אפשריות להתמודדות עם המשבר בתחום זה. כמו כן, הקבוצה עוסקת בשאלה מדוע דווקא תחום התכנון והבנייה הוא תחום בעייתי כל כך? האם הסיבות לכך עירוניות, או שמא יש סיבות עמוקות יותר – מבניות ותרבותיות – העומדות לפני התושבים וחוסמות כל אפשרות לנהוג בהתאם לחוק?

עידוד וטיפוח של קריאת ספרים לילדים בגיל הרך בחברה הערבית. תוכנית חדשנית, המעודדת הורים לילדים צעירים, לפני גיל בית ספר, לקרוא לילדיהם סיפורים. הפרויקט הוא שיתוף פעולה של מכון ון ליר (במימון קרן ברנרד ון ליר) לבין מחלקת החינוך בעיריית אום אל-פחם ומכללת אל-קאסמי, ובניהולן של היפא סבאג ממכון ון ליר ופרופ' מרגלית זיו המנהלת האקדמית של מרכז בידאיאת במכללת אלקאסמי. התוכנית השלימה שנה שנייה מוצלחת וממשיכה לפעול להרחבת פעולתה למקומות נוספים. המיזם מלווה בצוות בינלאומי של אנשי מקצוע ואקדמיה.

חברי קבוצת הדיון והמחקר אזרחות על תנאי? בניהולם של ד"ר שרה אוסצקי-לזר ממכון ון ליר ד"ר יוסף ג'בארין ממרכז דיראסאת, המכהן כח"כ בכנסת הנוכחית, סיימו את כתיבת המאמרים המבוססים על מחקריהם. הקובץ ובו 17 מאמרים נמצא בשלבי עריכה והפקה מתקדמים ויופיע עד סוף 2015 בהוצאה משותפת של המרכז היהודי-ערבי באוניברסיטת חיפה והוצאת פרדס. אף כי עיקר עבודת הקבוצה נעשה בשנים 2013-2012 הנושאים שעסקה בהם אקטואליים וחשובים היום יותר מתמיד.

קבוצת דיון: החברה הערבית בישראל 2011-2001: תמורות ומגמות שינוי. בראשות פרופ' עזיז חידר. הקבוצה תעסוק בסקירה וניתוח השינויים והתמורות שהתחוללו בחברה הערבית בישראל, כפי שהם משתקפים בנתוני ספר החברה הערבית שמפרסם מכון ון ליר (ספר 1 עד ספר 6). עם פרסום הנתונים בספר החברה הערבית 6 נוצרה הזדמנות להשוות עם נתוני הספר הראשון משנת 2001, ולקרוא את  התמורות ומגמות השינוי במשך עשור (2011-2001). המשימה של קבוצת החוקרים היא להבליט את השינויים המשמעותיים שעוברת החברה הערבית על ידי ניתוח הנתונים ומתן פירושים והסברים לתהליכים שהיא עוברת. התוצר המתוכנן הוא פרסום שיוכל להוות מקור בסיסי חשוב לחקר החברה הערבית בישראל. כמו כן הוא ישמש מעין הערכה לחשיבותו של פרויקט ספר החברה הערבית.

נשמח לעדכן באופן פרטני על המיזמים ועל תוכניות אחרות בתחום. ניתן לפנות לד"ר יוני מנדל מנהל מרכז מנאראת ליחסי יהודים-ערבים, באימייל:  yonim@vanleer.org.il; או לחנאן סעדי מרכזת הפרויקטים של תחום החברה האזרחית במכון ון ליר ושל מרכז מנאראת, באימייל: hanas@vanleer.org.il

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/4"][our_team style="vertical" heading="ד״ר יונתן מנדל" image="104" email="yonim@vanleer.org.il" link="http://www.vanleer.org.il/he/people/%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%AA%D7%9F-%D7%9E%D7%A0%D7%93%D7%9C" target="_blank"]מנהל מרכז מנאראת ליחסי יהודים-ערבים במכון ון ליר בירושלים.[/our_team][our_team style="vertical" heading="חנאן סעדי" image="105" email="hanas@vanleer.org.il" link="http://www.vanleer.org.il/he/people/%D7%97%D7%A0%D7%90%D7%9F-%D7%A1%D7%A2%D7%93%D7%99" target="_blank"]מרכזת הפרויקטים של "החברה האזרחית בון ליר" ושל מרכז מנאראת.[/our_team][/vc_column][/vc_row]

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *