[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="1/1"][vc_column_text css_animation="appear"] בחרנו באמנות הפלסטית הפלסטינית בישראל לנושא הגיליון הנוכחי של מנבר: במת ון ליר לדיון ולמחקר על יהודים ופלסטינים בישראל, בתקופה שבה סוערות הרוחות סביב שאלת מעמדו של האדם (האזרח) הפלסטיני ומקומו במרחב הציבורי הישראלי. גיליון מיוחד זה אינו חותר להעלות את סוגיית היצירה בתחומי האמנות הפלסטית, מגמותיה, והתמות השונות שלה בתגובה […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]בהשוואה לחברות מודרניות אחרות, ערביות, אסלאמיות ואחרות, המקרה הפלסטיני נראה יוצא דופן, לא רק מבחינת המשטר הקולוניאלי-ההתנחלותי הקיים בו אלא משום שהוא מגלם את המבנה הקפיטליסטי/קולוניאליסטי הטיפוסי. כפילות זו, פרטיקולריות ייחודיות אינטנסיבית וטיפוסיות של התגלמות האוניברסלי, נכללת במסגרת הווריאציות האפשריות של דפוס הייצור הקולוניאלי, בהיותו הצורה המוגדרת של התבנית הקפיטליסטית […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]פסטיבל "החג של החגים", הנערך מדי שנה בחודש דצמבר בוואדי ניסנאס שבחיפה, החל את דרכו בדצמבר 1993, אז חגגו שלוש הדתות כמעט במקביל את חג החנוכה, חג המולד והרמדאן. הפסטיבל, מייסודו של בית הגפן – מרכז תרבות ערבי יהודי ובשיתוף עיריית חיפה, נועד "לקדם ולטפח את הסובלנות והכבוד ההדדי באמצעות […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]אפשר לומר שמה שמכונה האמנות הפלסטינית (או האמנות הוויזואלית הפלסטינית) הוא ביטוי לאירועים אקראיים אישיים וקולקטיביים אשר הועצמו על ידי הנכבה ואחריה לכדי מקרה ייחודי ובעל ערך שלא נראה כמוהו בתולדות התרבות האנושית. זה מצב פלסטיני מובהק (ואפשר להוסיף אליו חלקים מן ההוויה התרבותית הערבית וכן מן העולם השלישי המתעורר), […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] לו היה המהפכן מציב חיץ בין רעיונותיו למעשיו, הוא היה הופך לשחקן מומחה, המצטיין בכל תפקידיו.[1] האמנות הפלסטית הפלסטינית נודעה מאז שנות השמונים של המאה העשרים (מתקופת האינתיפאדה ואילך) בהיותה אמצעי לייסוד שיח אמנותי מכונן וסגנון להפעלת תנועה אמנותית שבכוחה להשריש תודעה, מעשה וטכניקה, שבאמצעותם יעלו סגנונות אחדים, […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]עם הגב לקהל, ניסיתי למצוא נקודת איזון להישען עליה בעודי עומדת יחפה על כתם נוזל סמיך ושחור. מאחוריי ישב בעלי ליד המחשב שלו, עסוק בכתיבתו. במרחב צר שצבעו לבן נצחי עשיתי את ניסיוני הראשון בקפיצה בחבל, ובעקבותיו עוד ניסיון ועוד ניסיון… ועוד אחד. החבל נתקל בקירות ובתקרה הנצמדת אליי כמו […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] אין ספק שאחת הטרגדיות הקשות שפגעו בגוף הפלסטיני, ובייחוד זה התרבותי, היא שהוא התפורר ואחר כך ניסה לשחזר את עצמו מחדש בדמות גוף המדינה הלאומית הצעירה המיוצגת כגוף גברי צעיר וטהור, מתוך שימוש בהשתקפות הגופים הציוניים השונים כדי להצדיק את זכותה על האדמה. כך עשו גם המדינות הצעירות והחדשות […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]ספרי לי על עצמך, על האמנות שלך, על הקשיים והאתגרים שעמם התמודדת ואיך השפיעו על היצירה שלך. התחלתי לצייר בגיל צעיר מאוד. האחים שלי קראו לי ג'ומאנה אלחוסיני, שמאוחר יותר הבנתי שהיא ציירת פלסטינית שחיה בחו"ל. בגיל 16 החלטתי שאני רוצה להיות אמנית. נרשמתי לאוניברסיטת חיפה, אך לא התקבלתי בגלל […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] ספרי על חייך האמנותיים, על דרכך וזהותך האמנותית ועל התחנות בחייך כאמנית. אני לא מפרידה בין האמנות ובין חיי האישיים, הם למעשה אחד, ולכן זה דבר מורכב. בעבודתי אני מנסה לצאת מן האישי, מהביוגרפיה שלי, אל משהו כמו רגש או חוש בסיסי שאני חושבת שיש לו קשר לאמנות. הבסיס […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"]בלב אום אל-פחם שוכנת הגלריה לאמנות הגדולה והמובילה ביישובים הערביים בישראל. השנה ימלאו עשרים שנה להקמתה, וזו הזדמנות טובה לשוחח עם מנהלה סעיד אבו שקרה על פעילות הגלריה ועל מקומה בסצנת האמנות הפלסטינית בישראל. מה מקור הרעיון להקים גלריה לאמנות באום אל-פחם? הקמתה ב-1996 נבעה מתוך מחאה פוליטית. אני אמן, […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] על ספרה של החוקרת ד"ר טל בן צבי, סברה – ייצוגי הנכבה באמנות הפלסטינית בישראל, תל-אביב: רסלינג, 2014. גם בזמנים קשים של שיסוי נגד פלסטינים וערבים בכלל, גזענות ולאומנות יהודית הגובלת בפשיזם, יוצא לו ספר מרתק בכותרת ישירה ובהירה, "סברה – ייצוגי הנכבה באמנות הפלסטינית בישראל". למרות האווירה העכורה […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] על ספרו של החוקר ד"ר אסמאעיל נאשף על ההפשטה הפלסטינית: זוהדי קאדרי והמנגינה ההנדסית של המודרניזם המאוחר, חיפה: הוצאת ראיה, 2014. ניסיון לכתוב טקסט הדן ביצירת אמנות המוצגת על בד הוא ניסיון שנועד לכישלון כיוון שהוא מרסק את היסודות שעליהם מתבססת היצירה האמנותית, שהיא בעלת משמעויות וכללים משלה, ומבקש […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="3/4"][vc_column_text css_animation="appear"] על ספרו של פריד אבו שקרה זהות האמן הפלסטיני: בין מסורת, תרבות, מודרנה וגלובליזציה, עמותת אלסבאר, הגלריה לאמנות אום אל-פחם, 2015. זהו ספר וקטלוג מרשים ועב כרס שכולל יצירות יפות ומרגשות המהוות יחד מקבץ ייחודי ונדיר של אמנות פלסטינית בת זמננו. הספר כתוב בשלוש שפות – ערבית, עברית ואנגלית […]
[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="1/1"][vc_column_text css_animation="appear"] הופיע הכרך השביעי של ספר החברה הערבית בישראל: אוכלוסייה, חברה, כלכלה בגרסה אלקטרונית נגישה לכול. מפעל סטטיסטי זה, שהחל בשנת 2002, מוקדש לתיעוד מאפייניה של החברה הערבית בישראל והשינויים הפנימיים המתחוללים בה. עד כה יצאו לאור ארבעה ספרים במהדורה מודפסת. החל בכרך החמישי הספר יוצא במהדורה אלקטרונית (בעברית ובאנגלית), ואפשר לקרוא ולהוריד […]